Hacıbektaş Belediye Başkanı ‘esmer vatandaş’ dedi, ödül veren dernek kınadı
Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesine bağlı CHP Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, belediyenin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ilçeye şehir dışından gelenler için “kahverengi vatandaş” ifadesini kullanarak, polis ve valiliği güvenlik önlemi almaya çağırdı. .
Altıok’a 2020 yılında “Ayrımcılıkla Mücadelede En Kararlı Belediye Başkanı Ödülü”nü veren Sıfır Ayrımcılık Derneği, paylaşım üzerine kınama mesajı yayınladı.
Altıok, yansımalar üzerine açıklamadan ‘kahverengi vatandaş’ ibaresinin kaldırıldığını belirtti.
‘Yüzde 70’i ziyarete gelmiyor, gelenlerin niyeti yok’
Konuyla ilgili konuşan Altıok, şunları söyledi:
“En büyük sorunumuz polisin ve valiliğin inanç dışında gelenlere bir şey yapmaması. Nüfusu 5 bin olan ilçede şu anda 20 bine yakın ziyaretçi var. 500’ün üzerinde çadır kuruldu. 2020 yılında Sıfır Ayrımcılık Derneği’ndeyim. 21 yeni kanaat önderi ile çalıştay yaptım bu sebeple bana ‘Ayrımcılıkla Mücadelede En Kararlı Belediye Başkanı Ödülü’ verdiler. . 500 kilometre uzaktan geliyorlar, 50 kişi minibüsün arkasından geliyor, müdahale yok. Her gün onlarca kavga… Sorunlarımız çok büyük. Genel merkezimizle de görüşüyoruz.”
ÖDÜL DERNEĞİNDEN KINAMA: ‘AYRIMCI SÖZLER KULLANILMASINI KABUL ETMİYORUZ’
Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Anadolu Abdalları Ortak Platformu, Altıok’un kullandığı terimlerle ilgili kınama açıklaması yaptı. Dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Anadolu Abdalları her yıl 16-18 Ağustos ortasında Hünkar Hacı Bektaş Veli’yi ziyaret eder, Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkarak konağa göç ederler.
Bu yıl 60’ıncı Ulusal ve 34’üncü Uluslararası Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri için yola çıkmaya hazırlanan Abdallar, bu ziyarette yaşadıkları bazı konuları önceki yıllarda da Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok’a iletmişler, ki bu onların inanç özgürlükleri açısından son derece değerlidir.
Başkan Altıok bugün yaptığı açıklamada bazı soruları dile getirdi ve bu sorularda ‘kahverengi vatandaşlar’ diyerek ayrımcı ifadeler kullandı: ‘Bu kahverengi vatandaşlar il ve ilçelerinden geldiklerinde hiç kontrol ediliyor mu? İlçe girişlerinde GBT kontrolleri yapılıyor mu?
Dezavantajlı ve kırılgan grupların maruz kaldığı hak ihlallerine karşı savunuculuk faaliyetleri yürüten Sıfır Ayrımcılık Derneği olarak bu söylemlerinden dolayı kınıyor ve tüm canlardan özür dilemesini bekliyoruz.
Sıfır Ayrımcılık Derneği olarak ayrımcılığa ve önyargıya karşı duruşumuzu kararlılıkla sürdürmek ve toplumsal farkındalığı artırmak için çalışıyoruz. Bu bağlamda Roman gruplara karşı ayrımcı sözlerin kullanılmasını kabul etmiyoruz!
Toplumsal bütünlüğümüzü güçlendirmenin ve insan haklarına saygı göstermenin sorumluluğumuz olduğunu hatırlatarak, herkesi ayrımcılığa karşı birlikte çalışmaya davet ediyoruz.”
Altıok’un belediyenin Facebook sayfasından yaptığı ilk açıklama şöyle oldu: